Det er hårde tider for OB og deres fans lider også. Fem sæsoner med nedgang sætter sit tydelige præg på engagementet i den officielle fanklub


dsc_0016

De Stribede er OB’s officielle fanklub, som består af 450 medlemmer. De holder til på Middelfartvej i Odense, tæt på Odense Stadion. Klubhuset er et gammelt pizzeria, men det ses ikke længere. Der er pyntet op med spillertrøjer, bannere, billeder og et stort vægmaleri med OB’s logo. Klubhuset huser også en bar, en dartskive og et bordfodbold, som alt sammen manifesterer fanklubbens holdånd.

 

Medlemmerne i fanklubben er da også stolte af deres klubhus. Anderledes ser det dog ud, med holdet de følger. Odense Boldklub har ikke let ved kampsejrene, og det smitter af på deres fans.

 

Vi har talt med De Stribedes formand, Stig Stubgaard, om, hvordan det er at være trofast fodboldfan, når tingene ikke går som man håber.

 

 

Hvorfor overhovedet være medlem af en fanklub?

Der er mange forskellige tilgange til det, men det primære er, at man selvfølgelig holder med OB, men også kommer her og er sammen med ligesindede. Fællesskab er en stor del af det.

 

Hvordan opretholder man engagementet som fans i en lang nedtursperiode?

Uha… Ja hvad skal man sige. Det er svært. Vi kører på 5. Sæson med nedtur. Fra 2008-10 var det forrygende at være OB fan. Lige siden er det gået ned ad bakke. I denne sæson havde vi store forhåbninger om at opnå den vigtige 6. plads. Men desværre er det bare gået endnu værre end forrige sæson.

 

Hvordan tror du det kan være?

Svært at sige, det ser meget fornuftigt ud med spillerne. Det der måske kan være sket er, at den kreative profilspiller Rasmus Falck forsvandt, og det hul har de ikke kunne udfylde. Men det er svært at sætte en finger på, hvorfor det ender så galt, for holdet ser ud til at have potentiale til mere, og de er jo ikke pivringe. Men der er mindst 700 gode meninger blandt fansene om, hvad der kan være galt.

 

Hvordan påvirker det fanklubben og medlemmerne, at det går dårligt for OB?

Det påvirker i negativ retning, både i klubben og hos fansene. Klubben havde selv et mål om at komme i top 6 i år. De betragter sig selv som en stor klub, der bør ligge højt på ranglisten. Den selvforståelse lider et knæk. For os fans er det svært, men vi er trofaste og vi kommer hver gang og støtter vores hold.

 

Hvad gør I for at holde humøret – og håbet – oppe?

 

Stig griner, lidt opgivende

Der er ikke så meget mere vi kan gøre. Som sagt kører vi på 5. sæson, og det har virkelig kunne mærkes. Der har været store forventninger i begyndelsen af denne sæson, om at der skulle ske noget og rykkes fremad, men så sker der bare det direkte modsatte. Vores forhåbninger er simpelthen blevet jordet, og så er det svært at holde humøret højt. Så vi kan ikke rigtigt gøre mere, men vi forsøger at samle folk og støtte op om holdet. Men det eneste der hjælper, er at vinde næste kamp.

 

Hvor meget vil du sige, at I som fanklub har indflydelse på, hvordan det går for spillerne?

Vi eksisterer fordi vi holder med, og holder af OB, og det er typisk ved at stille op på stadion og heppe på holdet. Engang imellem laver vi en lille tifo, men primært handler det om, at vi stiller trofast op til kampene, hepper på dem, og så kigger vi ned i gulvet engang imellem, siger Stig grinende og fortsætter,

Men jo, vi gør meget for at støtte holdet så godt som vi kan. Og kan det løfte holdet den ene eller to procent, der gør at de vinder, så har vi gjort det godt. Det er ikke meget, men det er hvad vi nu engang kan bidrage med. Vi har også taget initiativ til at tage ud hvor spillerne træner, og vise vores opbakning der også.

 

Føler I jer anerkendt af spillerne for jeres indsats?

Absolut. Vi mærker anerkendelse, men det vi måske savner, er det fynske islæt på holdet. Rasmus Falck var garant for det fynske blod, men OB-dna’et har været hårdt formindsket efter man er begyndt at hente spillere udefra, og i den forbindelse måske har forsømt vores egen ungdomsafdeling. Men nu er der heldigvis ved at komme fokus på at arbejde mere med ungdomsholdene, og kvalificere dem, så vi kan få nogle fynske spillere på holdet.

Og det er jo rart med noget vi som fans kan identificere os med – at det er fynboer, der går ind i det med hud og hår, som kæmper for klubben, og som er engageret i både OB og deres fynske bagland.

 

Hvordan ser fremtiden ud for De Stribede?

Vi har kæmpet meget med at få økonomien op at køre, hvilket næsten udelukkende afhænger af medlemskontingenter. Så nu går vi og tænker over, hvordan vi får flere medlemmer i klubben, og der overvejer vi bl.a. rabatordninger eller andre fordele der kan tillokke og fastholde medlemmer. Men det er klart, at hvis det går bedre med klubben, så har det som regel også en afsmittende effekt på os. Så vi kan kun se frem til, at holdet får mere fremgang

 

– og ingen ønsker det mere end mig, 

 

siger Stig afslutningsvis med et spøgefuldt smil, der signalerer både desperation og håbefuldhed.

dsc_0009

Stig Stubgaard, formand for De Stribede

dsc_0030

dsc_0023

dsc_0021

 

dsc_0026

dsc_0005

dsc_0014

 

 

Skriv et svar