I dag har jeg brug for at sætte ord på min harme over diverse løgnagtige propaganda kampagner og reklamer, som vi konstant får smidt i hovedet i offentligheden og som udstiller modermælk fra en anden dyreart som sundt og nærende for mennesker.

 

‘Mælk er for livet’ er en nystartet kampagne lavet i et samarbejde mellem en række mejeriorganisationer fra lande som Frankrig, Belgien, Irland, Nordirland, Holland og Danmark og er finansieret af selveste EU gennem EU’s Europæiske Mælkeforum (EMF) som et forsøg på at overbevise flere mennesker om, at komælk er naturligt og sundt for mennesker i alle aldre.

Et element i kampagnen er blandt andet en video, der viser flere situationer, hvor det siges at mælk skulle kunne forbindes med følelser som nærvær, tryghed, omsorg og forkælelse. 

 

”Ved at kæde mælken sammen med nogle emotionelle aspekter, såsom nærhed og selvomsorg, vil fokus ikke udelukkende være på sund contra usund,” forklarer Lars Witt Jensen på mejeri.lf.dk.

 

Det er interessant at Lars Witt har indset, at de ikke helt kan hamle op med forskningen der modbeviser deres påstande om at komælk er ren sundhed og derfor nu vil fokusere mere på at forbinde komodermælken med følelser den måtte vække hos nogle mennesker der indtager den. Desværre overser Lars bare noget meget essentielt i forhold til følelserne omkring komodermælk, nemlig ofrene for hans forretning. Det er dette fokus som er relevant, og det er her, hvor man for alvor kan tale om at vække følelser i folk. Følelser af afsky, harme, foragt, sorg og magtesløshed ved at se virkeligheden bag en branche, der bryster sig af at udnytte, tvinge og dræbe uskyldige i hobetal.

 

‘Mælk er for livet’ – med mindre du er en kalv: Fakta om metoderne i malkeindustrien kan læses her.

 

 

Bag om propaganden 

Jeg er ikke nogen sundhedsekspert, og jeg har ingen intentioner om at fremstå som sådan. Der er mange andre, der ved meget mere om sammensætningen i fødevarer, menneskekroppens anatomi, vitamin- og mineraloptag mv., og som vil kunne fortælle meget mere om det end jeg kan. For mig er intet mere vigtigt end den moralske forpligtelse, som jeg mener vi som mennesker har overfor dyrene i denne verden. Derfor vil mine opråb altid være med fokus på de dyr, som er ofre for en industri, der desperat forsøger at forherlige deres slavebranche ved at holde fast i påstande om, at komælk er sundt, vigtigt, dejligt osv. for mennesker og deres hverdag. Jeg vil dog alligevel gerne dele mine egne iagttagelser omkring komodermælk og sundhed.

 

Noget af det som jeg har fundet ud af vedrørende komælk er blandt andet, at forskning, der har påvist at mælk måtte være sundt på den ene eller anden måde, stort set altid er finansieret af store mejerikoncerner/foreninger, der selvfølgelig har store interesser i at få komælk til at fremstå så positivt som muligt, hvilket skaber en risiko for bias i konklusionerne af disse forskningsresultater.

 

Jeg er samtidig af den overbevisning, at meget nyere forskning på området, som modsvarer den hidtidige forståelse af komælk som sundt, ofte ikke får megen omtale i vestlige lande, og i et land som Danmark, hvor staten og Fødevarestyrelsen er i tæt koalition med Landbrug og Fødevarer, Mejeriforeningen og andre brancheorganisationer, der medvirker til den danske økonomi i form af eksport på området. Money talks.

 

Selv EU er gennemsyret af disse interesser.

 

Og så er der Fødevarestyrelsens kostråd, som ifølge egne udtalelser udarbejdes med fokus på madkultur og madglæde:

“Vi laver kostrådene ud fra, hvordan den danske befolknings mad normalt er sammensat, mens man i eksempelvis Japan laver vejledningen efter, hvordan de spiser der. Og vi ved fra analyser, at danskerne ofte spiser en eller anden form for kød til deres måltider. På baggrund af det er det vores opgave at rådgive danskerne, så man indenfor en dansk kost kan leve sundest muligt.” 

og…

“Med kostrådene i 2013 fik vi mere fokus på smagen og på, at det er ok at bruge de federe mejeriprodukter engang imellem. Det med smag og nydelse har vi puttet ind i de nye kostråd på en helt anden måde end tidligere. Med andre ord: Man skal ikke lukke øjnene for ny evidensbaseret viden, men dem tager vi netop også højde for i vores kostråd. Når det er sagt, er det vigtigste at spise varieret og at huske at fokusere på smag og madglæde.”

 

I bund og grund har fødevarestyrelsen ikke meget tilovers for at oplyse om reel sundhed og mener åbenbart, at udover at spise en varieret kost, er det vigtigste at have fokus på smag og madglæde. Hvordan i alverden kan man i så fald tage deres anbefalinger om sund kost seriøst? For en organisation, der har til opgave at vejlede officielt om sund kost, synes det vitterligt som noget af det dummeste jeg længe har hørt, at kultur, smag og madglæde skulle trumfe evidensbaseret sundhedsforskning, men lad nu det tale for sig selv.

 

Som med al anden forskning, vil der være svar at hente på begge sider af debatten om komælk. Det er nemt at finde frem til noget, der kan underbygge ens påstande, så derfor er det enormt vigtigt at være kritisk i en verden fyldt med modstridende interesser. Mejeriforeninger m.fl. besidder enorm magt og smider om sig med store summer, når det kommer til at finansiere forskning der kan underbygge deres forretning, og derfor er det selvfølgelig også denne form for forskning, der fylder mest og lettere opnår anerkendelse i samfundet.

 

Hvis man er på udkig efter forskning og undersøgelser, der ikke har haft en eller flere af disse magtfulde medspillere i ryggen, så vil jeg anbefale at kigge nærmere på Dr. Greger og hans side www.nutritionfacts.org, hvis formål er at informere om den seneste peer-reviewed forskning indenfor ernæring og sundhed. Linket her er en oversigt over samtlige studier og undersøgelser omkring komælk.

 

 

Komælk til mennesker? 

Ja, jeg kalder det konsekvent komælk, fordi jeg synes det er på tide at vi som samfund får øjnene op for, hvad det egentlig er vi går og fylder os med, og at vi bryder med forestillingerne om, at det skulle være en naturlig del af den menneskelige kost. Selvfølgelig er modermælken fra et dyr ikke en naturlig del af et menneskes kost og burde aldrig nogensinde være blevet anerkendt som sådan.

 

Det er intet andet end propaganda, der skal overbevise, fastholde og indoktrinere befolkningen til fortsat at købe deres produkter og støtte deres branche. I stedet for at man i EU og globalt forsøger at tænke nyt ved at tilgå nyere forskning og beslutte at ændre måden vi gør tingene på, vælger de i stedet at smide flere penge efter mælkeproducenterne med kampagner, som de håber på vil sætte mere gang i salget. For mig at se er det en desperat og ureflekteret handling. Hvorfor insisterer så store magtinstanser på at holde en branche oven vande som ikke selv kan svømme? Hvorfor insisterer de på, at komælk er sundt for mennesker, når det for det første ikke er beregnet til mennesker fra naturens side og for det andet, at hele 75 % af jordens voksne befolkning er laktoseintolerante? Hvorfor blive ved med at opretholde en industri, der er plaget af så enorme problematikker både i forhold til jordens klima og dyrenes velfærd?

Komælk er ikke til mennesker. Komælk er til kalve.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.